2012. augusztus 29., szerda


Edward James élete megmutatja a különbséget, a hatalomravágyó, magamutogató, harácsoló, össze lopott vagyonnal rendelkező "ki ha én nem kiskirály" és az igazi nemes ember között.



Edward James,1907-ben született, egy amerikai vasúti mágnás fiaként. Anyja egy skót előkelőség lánya volt.

Verseket írt és diplomataként dolgozott. Egyszer egy üzenetet rosszul  kódolt és a három helyett 300-at írt.  Ezt követően határozatlan időre elbocsájtották.
Ezek után került el Mexikóba. ahol később a maga alkotta világban, saját szenvedélyének a szürrealizmusnak élt.

Egész életében szenvedélyesen szürrealista volt.  Nem szerette a polgárias szabályokba zárt  világot és a polgárias művészetet.
Edward James nagyon gazdag volt.
Támogatója, segítője volt Salvador Dalinak. Két éven keresztül el is tartotta.


Nagyon előkelő, nagyon gazdag család egyetlen fia volt. Itt élt a festői szép 8000 hektáros (32 km) birtokon, rajta a West Dean House-al. Ezt a varázslatos birtokot, 1912-ben apja halála után megörökölte és megőrizte.

Ma ezen a birtokon az az általa létrehozott alapítvány működik, segítve a fiatal tehetségeket.


Edward James
West Dean House
Kép: en.wikipedia.org.
1945-ben létrehozta Las Pozas-t. 610m magasan egy szubtrópusi esőerdőben Xilitla közelében. Elhatározta, hogy megalkotja itt, az "Éden Kertet" Több beton épületet épített, ültetett 29.000 orchideát, telepített egzotikus madarakat és vadon élő állatokat hozatott ide.
Sajnos 1962- ben egy példátlanul nagy fagy következtében elfagytak az orchideák.

Ezután kezdett hozzá toronymagas szobrokat, szürrealista épületeket, építeni. Sok ösvény, hidak, keskeny kanyargós sétányok, természetes vízesések, medencék  találhatóak itt.
Az "Éden Kert" felépítése, több 20 évbe telt (1945-1964). Költsége meghaladta az 5 millió dollárt. Az akkori időkben ez nagyon sok pénz volt.
Londont elhagyva itt élt, a saját maga megálmodott "Éden Kertjében".

ÉdenKert
Az ÉdenKert







Las Pozasról a neten még nagyon sok szép képet találsz.
Ha megnézed, csodát látsz.


Bejárat a paradicsomba
Bejárat a paradicsomba

Ennek a csodálatos "Éden Kertnek" a láttán, szeretettel gondoljunk arra az emberre, aki ezt megálmodta, véghez vitte. Aki a megörökölt vagyonával jól sáfárkodva, maradandót, gyönyörűt alkotott. Nemcsak a maga örömére.A kert nyitva állt mindenki előtt.

Segítette a művészeket, Las Pozas-ban lakhattak, alkothattak.

Las Pozas építése 20 éven át munkát adott a helyi lakosoknak.. Barátja, akivel együtt építették, álmodták meg ezt a helyet, egy helybéli nőt vett feleségül. Barátja felesége és gyermekei volt Edward James családja.








Edward.jpg

Las Pozas megalkotása még nem volt elég Edward Jamesnek. Többet akart adni.
1964-ben egy alapítványt hozott létre , és az 1912-ben megörökölt 8000 hektáros (32 km) birtokot, rajta. a West Dean házzal. az általa alapított "West Dean College" részére átadta.


Edward James alapítvány.jpg

Ebben az alapítványban egy főiskolai oktatás is folyik. Ennek az alapítványnak a keretén belül, kultúrát, művészetet, kézművességet tanítottak, tanítanak. Felfedezték és segítették a tehetségeket. Ez az alapítvány a mai napig is így működik.
Kiállításokat, bemutatókat, fesztiválokat rendeznek. Meseszép kertek, gyönyörű arborétum található a területen.
Egyetlen posztban nem lehet mindazt visszaadni, amilyen  sok rétű és színes ez alapítvány.
Ha érdekel, a honlapjukra látogatva körülnézhetsz
Gyönyörűen megtartották a régi varázsát, a mai igényeknek megfelelően. Öröm látni, hogy az a nagy vagyon, amit Edward James a "West Dean College" átadott, az  nem lett elpocsékolva.

Szerencsére az utókor megbecsüli és jó gazdája a rábízott vagyonnak. Követik az alapító akaratát, elképzeléseit, ápolják, gondozzák, szellemiségét.

Edward James szellemisége
Edward James szellemisége






Edward James halála előtt azt mondta:
"Ha nem lettem volna ilyen gazdag, kertész lettem volna"



Egyik versében ezt írja:
"Én már láttam annyi szépet, amennyit ember ritkán láthat.
Ezért hálával telve halok meg ebben a kis szobában, ahol körül ölelt az erdő"



Edward James élete megmutatja a különbséget, a hatalomra vágyó, magamutogató harácsoló, össze lopott vagyonnal rendelkező "ki ha én nem kiskirály" és az igazi nemes ember között.

 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése