2012. április 24., kedd




A pókok nagy szerepet kaptak az emberek életében. Legendák, mítoszok, babonák fűződnek hozzájuk.Vannak olyan országok, ahol úgy hiszik, hogy szerencsét hoz, vannak ahol rossz előjelnek számítanak. Vannak akik jelképnek a testükre tetoválják. Vannak akik irtóznak, félnek tőlük. Egy biztos, kevés olyan állat van, akiről ennyi legenda, mítosz született volna.




Leghíresebb pók a  "Fekete Özvegy" neki nincs lakólyuka, barlangja. A növényzet aljában fészkel, ezért azonnal védekezik ha megzavarják, mert nem tud elmenekülni.

A szaporodni kívánó hím leereszkedik a nőstény hálójába és bizonyos szálakat rángatni kezd. Az elfogadó magatartást a leányzó úgy fejezi ki, hogy nem tesz semmit a fiú közeledése ellen. A hím ekkor bemászik párja hatalmas teste alá. Párosodás után a hím egy nagyot ugrik és  a nőstény gyilkos csápjai közé vetve magát, lovagiasan felajánlja az életét a párzásért cserébe. A nőstény ennek a helyzetnek  nem képes ellenállni,  egy szemvillanás alatt felnyársalja párját, mérget fecskendezve bele, kiszívja a testnedveit.
Az emberek tudtában gonosz gyilkosnak van a Fekete Özvegy megbélyegezve. Pedig mint látjuk, nem ez az igazság.




Navajo legenda.

Volt egy indián kislány, aki  a sivatagba menekült a bánatával.
Egyszer csak, egy földbe ásott barlangból füstcsíkot látott felszállni. Kíváncsiságától vezérelve odament és bekukucskált a barlangba. Látta, ahogy Pókasszony, éppen egy takarót szőtt.
Annyira megtetszett neki, amit látott, hogy illedelmesen köszönt és menedéket kért. Elmesélte, hogy milyen magányos. Pókasszony  ekkor úgy döntött, hogy menedéket ad a lánynak és megtanítja neki a szövés mesterségét.


A kislány időközben már felnőtt nővé cseperedett. Megköszönte a  Pókasszony kedvességét, és visszatért a Navajok földjére. A falubeliek csodálattal nézték, ahogy a szépséges takarókat szövi. Megkérték, hogy őket is tanítsa meg ilyen gyönyörű takarók szövésére. Örült a kérésnek, és nagy türelemmel tanította a falubéli asszonyokat, lányokat szőni, fonni, ruhákat, takarókat  készíteni, mint ahogy a Pókasszonytól tanulta.




Elmondta, hogy minden takarón kell egy kis lyukat hagyni. A falubeliek nem értették, hogy miért fontos ez.
Ekkor elmagyarázta nekik, hogy ez  a Pókasszony megbecsülésének a jele, mivel a pókok sem zárják be teljesen a hálójukat.
Ez a lyuk fogja megmutatni mindenkinek, hogy kitől tanulták a mesterséget.A lány soha többé nem volt magányos.

A navajo kultúrában a mai napig él a Pókasszony tisztelete. Gyönyörű ékszerek, szőnyegek, takarók tanúskodnak erről.
( Forrás)





Kép


Nem tudom hány éves vagy, aki most olvasod ezt a bejegyzést. Ha már benne vagy a korban, akkor biztosan emlékszel a régi időkből egy játékra, amit itt Magyarországon is nagyon sok gyerek ismert. De ha még sohasem hallottad, vagy sohasem láttad, hogy hogyan is kell ezt játszani, nézd meg a videót, és kérd meg a nagymamádat, hogy mutassa meg neked.




Itt láthatod, amint egy navajó nagymama elmagyarázza, hogy mit is jelentek egyes "alkotások" Melyik jelenti az égen a sok csillagot, melyik a préri farkast és melyik olyan, mint egy nyitott kapu.


A pók szimbolizálja a türelmet és a kitartást. A vadászati ​​technikában a hálók használatát,. Lesben állva várja a zsákmányt. A pók egyben az alattomos támadásnak a szimbóluma is. Bajt és rosszindulatot jelez. mert mérgét befecskendezve, fájdalmas és lassú halált okoz.


Kapcsolódó bejegyzések


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése