2015. október 5., hétfő

osho a zen
OSHO a Zen szellemisége
Osho az egyik könyvében megemlíti: "A Zen, a Budhizmus, a fengshui alapjai, Indiában születtek meg. Ezek mindegyike Kínában növekedett és virágzott ki, a Zen kivételével. A Zen az egyedüli, amely Japánban - mint egy cseresznyefa - ezernyi virággal virágzott ki."
Hogyan történhetett meg, hogy mindennek a magja Indiában termett, - de mégsem ott növekedett ki a teljes valójában? "- kérdezte Osho az egyik könyvében.


Erre a kérdésre, Osho válasza tömören összefoglalva így szól: A mag befelé fordulást jelent. A magnak semmi összeköttetése nincs a környezettel. Nem kapcsolódik semmihez és senkihez. A magba semmi nem juthat be és semmi sem távozhat belőle.

Osho könyvében ezt a részt olvasva, értettem meg a magyar szellemiség lényegét
"A mag nem kifelé törekszik, épp az ellenkezője az igaz: teljesen önmagába zárkózik. "India a "magság". India szelleme képes hatalmas lehetőségekkel teli magokat létrehozni, de termőtalajt már nem tud nyújtani nekik. India a befelé forduló tudatosság országa." (Osho)

Vajon Oshonak ez a megállapítása Indiáról, nem hasonlít kísértetiesen a mi Magyar hazánk szellemiségére? Mennyi magyar elme képes volt hatalmas lehetőségekkel teli magot létrehozni? De sajnos ezek a magok ugyanúgy itthon sem találtak termőtalajra, mint ahogy Indiában.
Mennyi magyar művész,színész, énekes, és zenész lehetett volna világhírű, ha az általuk létrehozott mag, nem rekedt volna az országhatáron belül?

Miért nincs meg nálunk sem az a termőtalaj, amely képes felnevelni és "ezernyi virággal kivirágoztatni" azt a magot?
Erre már Ady Endre is kíváncsi volt a Magyar jakobinus dala c. versében:
"Ezer zsibbadt vágyból mért nem lesz
Végül egy erős akarat?"

"India a befelé forduló tudatosság országa" Mi magyarok is a befelé forduló tudatosság országa vagyunk. Nem szeretjük a kívülről jövő dolgokat, a haladást, a fejlődést. A világot megrengette az ipari forradalom, mi még továbbra is faekével szántottunk!
Most is visszafelé megyünk a történelem időfolyamán. Régi rendszereket akarunk újraéleszteni, rég elavult dolgoknak akarunk új ruhát varrni. Nem fogadjuk be a "kívülről" jövő embereket, mert "jöttmentnek" és "nem ide valónak" nevezzük és érezzük őket.

Mi magyarok olyan magok vagyunk, amely: "nem kifelé törekszik, .... teljesen önmagába zárkózik."

Osho idézettel zárom.
"Egy befelé irányuló erő egyre csak zsugorítja a dolgokat: kicsinnyé, atomi méretűvé vállnak tőle, míg végül egyszer csak eltűnnek. Az indiai tudatosság életet adhat ugyan egy magnak, de ahhoz kevés, hogy termőtalajba juttassa, így a mag csak egyre kisebbé és kisebbé válik, majd eltűnik"

De miért pont Kínában talál minden mag termőtalajra? Osho erre is megadja a választ, de ez egy következő bejegyzés témája lesz.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése