2016. december 30., péntek

Utolsó frissítés: 2018.01.25. Szerző: Kati Puskás

Sokan mondják: Nem segít a feng shui.

Pedig ez nem igaz. A feng shui egy nagyon komoly ősi tudomány. Csak nem abban a formában, ahogy nyugati embereket félrevezetve elterjesztették.
Ma már  egyre több olyan kísérlet és tudományos cikk kerül napvilágra, amelyek tudományosan
igazolják azokat a bölcseleteket, szokásokat, filozófiát, és metafizikát, amelyeket több ezer évvel ezelőtt alkalmaztak az emberek.

Hogy fejlődtünk és életben maradtunk, ezt mind az előttünk élő emberek bölcsességének köszönhetjük. Akik az életben felmerült problémákra megoldást kerestek és találtak. Ezt az alapot fejlesztette tovább minden nemzedék, a saját tudásával gazdagítva. Amit most mi tudunk, azt a gyerekeink, az unokáink fogják tovább vinni, kibővítve a saját tudásukkal... és így tovább.
Talán a mi nemzedékünknek és következőknek lesz annyi eszük, hogy nem fogják elpusztítani a Földet és magukat.

De térjünk vissza a feng shuira.A ma embere rettentő rohanó életet él. Mindent szinte egyszerre kell előteremtenie. Megélhetést, otthont, gyereknevelést, jó kapcsolatokat, karriert, pénzt és gazdagságot... nem ér rá, mert a jövő a gyors, szinte naponta történő változások miatt, egyre kiszámíthatatlanabbá vált.


 Ezért is van az, hogy mindenki a gyors, azonnali változásokra törekszik.
Sajnos a spiritualitás, a metafizika nem így működik.
Sokan a lakás minden sarkába kitesznek valamilyen jelképet. Ami vonzza a karriert, a jó párkapcsolatot, a gazdagságot, a segítő embereket, a tudást.... minden fontos területre kitesznek valamit. Pedig ez egy öngól.
Aztán csodálkoznak, hogy a jó eredmény helyett valamilyen nem várt probléma keletkezik. Hiszen megzavarták azt a területet, ami egyébként jól működött.



feng shui színek: Föld/Earth, Fém/Metal, Víz/Water, Fa/Wood, Tűz/Fire

Aranyszabály: Csak azzal a területtel kell foglalkozni, ahol a  probléma van.
De nem mindegy, hogy azt a területet erősíteni vagy gyengíteni kell. Azt is tudni kell, hogy milyen eszközökkel, milyen módon gyengítek vagy erősítek egy adott területet.
Például: szeretnék több bevételhez jutni. De akadályoz a család, vagy rossz a munkahelyi   légkör, a főnök nem értékeli a munkámat.  Vagy van egy vállalkozásom és azt szeretném felfuttatni.
Ezekben az esetekben nem feltétlenül a gazdagság területét kell megbolygatni. Sőt! Egyáltalán nem.

A túlkapásokra itt van két példa.
Ezt például a vaszati.hu oldalán olvastam:
"Elvis egyéni égtájai a délkelet, a dél, a délnyugat és az északkelet voltak, hálószobája délnyugaton található, volt már róla szó a feljebb belinkelt bejegyzésben, hogy ez sok energiát biztosított számára az önmegvalósításhoz, önmaga kiteljesítéséhez. Hozzájárult ehhez a helyiség erősen vénuszi jellege a rengeteg puha textíliával, kényelmes fotellel. A képeket nézve valóban felidézi a Vénuszhoz kapcsolódó luxust. Nagyon sok azonban a tűz: a rengeteg piros, a televízió.
Elvis nagyon rossz alvó volt, általában nappal aludt és éjjel élt, csak altatókkal tudott elaludni."
A hiba nem az volt, hogy éjjel élt és nappal aludt. Hanem az amúgy is túlpörgött életet élő Elvis, a túlzásokba vitt yang energiával megterhelt hálószobájában sem volt lehetősége a nyugodt alvásra.





feng shui túlkapás hálószoba

De van egy másik példa is, és ezt Pu Ji az utolsó kínai császár írta le a megemlékezéseiben. Csak a lényeget írom le.
Mikor megházasodott, a fiatal pár hálószobája szinte lángolt a rengeteg piros színtől. Bármerre nézett, minden piros volt. Egy darabig próbált a szobában maradni, aztán kirohant onnan. A nászéjszakának lőttek.

Aki egy kicsit ismeri a feng shui elvét, azonnal rájön a hibára. A feng shui túlkapásra.
A cikk is megjegyzi, hogy sok volt Elvis hálószobájában a piros szín.  Pu Ji-nek is ez volt a problémája.

A délnyugati égtáj a Föld elemhez tartozik. Délnyugat a kapcsolatok, a szerelem, a pihenés, az anya, az idősebb nők területe.
A Föld elem segítője, tápláló szülője a Tűz elem, amit valóban a piros a színnel jelképezünk, és erősítünk.
De a túlzott tűz elem nem megfelelő a hálószobába és a párkapcsolatok területére sem.
A párkapcsolatok nem lesznek meghittek, és ilyen erős jang energia hatása mellett, az ember aludni sem képes.
Az alváshoz, a pihenéshez, a meghitt kapcsolatokhoz, jin energiára is szükség van. Amely pihentet és ellazít. Igen ám, de mit csináljon az, aki a hálószobáját nem csak alvásra szeretné használni, hanem szerelmes együttlétre is?
Például használhat sárgát, drappot, fémet, kevés feketét és kevés pirosat is. Jó ötlet a gyertya és a hangulatvilágítás. A hálószobába nem való a zöld szín, a virág, a szélcsengő, a nagy tükör, a teknős. a madár jelkép, az akvárium és semmilyen vizes vagy erdőrészletet ábrázoló kép a falon.

Ha a hálószobával kapcsolatban többet akarsz tudni, katt  a blog jobb oldalán a "Tartalom szerint" menüpont alatt megtalálható hálószoba fülre.
Ha tetszett lájkolj. Ha kérdésed van, keress meg.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése