2013. augusztus 25., vasárnap


Ezeknek az aranyos lopótököknek, olyan varázserejük volt, hogy az aki ivott belőle, azonnal a padlóra küldött egy egész ellenséges csapatot! haha..
Lehet, hogy ez volt a "Red Bull" őse?

Azért mondom, hogy varázserejű itóka van ezekben a tökből készült butykosokban, mert én már több filmben is azt láttam, hogy hősünk egy jó nagyot húz belőle, azután szét karatézik egy egész ellenséges csapatot.

Jackie Chan, az Elfelejtett Királyság c. filmben, jól fel volt szerelkezve a győzelemhez szükséges "harci nedűvel".:) Láttam ahogy hősünk egy jó nagyot húz a  lopótökből, azután lépten-nyomon, halomra  karatézza az összes ellenséget.
Igaz volt hol, ekkora tudásra szert tennie, edzője, a Részeges Karate mester" mellett.:)
De komolyra fordítva a szót. Nézzük meg, mi mindent tudhat még ez a varázserejű lopótök....





 A lopótök karrierje.



Kolbászból a kerítés? Valóban létezik ilyen, a mese mégsem mese? Hogy volt, hogy nem volt, senki nem tudja, de egyszer csak, a földből kinőve megjelent a lopótök.
Nézték, nézegették az emberek és tanakodtak, - vajon mi lehet az a furcsa valami, ami olyan sűrűn lóg rajta? Úgy gondolták, -egy életük, egy haláluk, de ennek a végére járnak.
Levágtak belőle egy darabot, megsütötték, megették. Hát láss csodát!! A levágott rész újra kinőtt! Ezt a tulajdonságát varázslatnak hitték.



Később arra a bölcs gondolatra jutottak, hogy a kolbásztök fogyasztása jó az egészségre, és az élet meghosszabbítására.
Így lett a lopótökből egy olyan varázserejű szimbolikus jelkép, amely megvédi őket a betegségektől, és az életet megrövidítő hatásoktól. Egészségvédő és bajelhárító hatást várnak tőle, ezért akasztják fel, kívül. belül a házakban, vagy ékszerként, dísztárgyként használják.
A kolbásztök bebizonyította, hogy valóban lehet kolbászból a kerítés, hiszen a kolbásztök a kerítésre is felkúszik.

=====================================================

A legújabb régészeti felfedezések megerősítették, hogy a  lopótököt már  5-6000 évvel ezelőtt  használták  a kínaiak, nemcsak az ivóvíz tárolására, hanem a káros hatások kivédésére, a jólét és a termékenység elősegítésére.

Az ősi Kínában, a kínai orvosok gyakran használták, a gyógynövényekből készült főzetek tárolására, a különböző méretűre kifaragott lopótök tartályokat, ivópalackokat.
A hosszú kereskedelmi útvonalakon egyenesen nélkülözhetetlen volt, hiszen az életben maradást tette lehetővé az ivóvíz tárolása. 


 Kép:Wikipédia



A régi időkben, de még ma is a  kínaiaknak ez a fajta palack, egyet jelent az egészséggel és a gyógyulással.
Ezért a bejárati ajtó mellett, vagy a hálószobában az ágy közelébe lógatták..

=============================================================

Lopótök a fengshuiban

A kínaiak hite szerint a lopótök, a káros repülő csillagok betegséget hozó energiáját is képes kivédeni.
Mint pl: a két káros Föld elemű  #2 (fekete) és #5 (sárga)  bajt és szerencsétlenséget hozó energiáit..
Amennyiben a káros Föld energia enyhítésére kívánjuk felhasználni a lopótököt, akkor feltétlenül egy rézből vagy valamilyen más fémből készült darabot vásároljunk.
Miért jó ezt a megoldást választani?
Mert:
-  A formája megfelel a Metál elemnek, mivel gömbölyű
-  Hasonlít egy csapdára, amelyből nehéz kijönni.
    Hogy a hatás még erősebb legyen, elvitték egy templomba, és ott a templom istenségének az áldását kérték a lopótökre.

    Po Jun a rettegett 7-es

    A piros #7-es csillagot, Rabló Csillagnak (Po Jun) nevezik.Azt mondják, hogy ő a felelős a betörésekért, a bántalmazásokért, a büntetésekért. De van ennek a csillagnak egy másik jelentése is. Mégpedig: kapcsolatban áll, a sámáni erőkkel, a jóslás és az orvosi tudományokkal. A csillagnak ez az egyik különleges adománya.

    Példa:


    A 7.es Periódusban a ház ül (háta) Zi Mountain (É2), eleje (fordul) Wu (D2)

    Ha a 7-es Periódusban, van egy 7-es hegy csillagunk, és ha ez a terület északon és a ház hátsófelében van, és ott jó magasra egy a lopótök van felakasztva, akkor az ott lakó valószínű, hogy egy híres jövendőmondó vagy egy jónevű orvos.





    A mostani 8-as Periódusban  (2004-2024) az emberünk, csak egy sarlatán lenne. Mégpedig azért, mert 2004 után a 7-es csillag időszerűtlenné vált. Ennek következtében ez a ház elvesztette a helyzeti előnyét, sőt hátrányossá vált.
    Bármelyik területen ahol a 7-es,  víz vagy hegy csillag formában megtalálható, azt a lakrészt ne erősítsük, mert az adott terület 2024-ig alacsony minőségű energiát termel. Ide ne tegyünk értékeket, ágyat, íróasztalt, párunkkal közös képeket, főleg ne ide tegyük ki az okleveleket, a bizonyítványokat, és a működési engedélyeket.

    A" rettegett" 7-től azért nem kell annyira megijedni, ha tudjuk azt, hogy fém elemű és azt, hogy bíbor színű..Egyetlenegy nagyon fontos dolog van, ne tegyük oda ahol a fa, a fém, vagy a tűz elem található.Jó helyen van ott, ahol a 2-es és az 5-ös repülő csillag van.
    Lehetőleg kerüljük a #7-es területén a bíbor szín használatát.
    .
      =======================================================

      Ez aztán a lopótök karrier! 

      Olvasom az egyik magazinban, (http://www.hotdog.hu/tenyek-erdekessegek)  "Az ezerarcú lopótök" c. bejegyzést. Azonnal eszembe jutott, hogy ezt a részt muszáj megosztani. :)
      Parancsoljatok.
      " Egy mai európai ember számára talán bizarrnak tűnő felhasználást talált a lopótök a pápuáknál. A nyugat-pápuai férfiak a díszes kotekába a férfiasságukat öltöztetik, de manapság már csak a vallási ceremóniák alkalmából.


       A hímvesszőre húzott koteka másik végét egy madzaggal kötik a koteka hosszától függően a derekukhoz vagy pedig a nyakukhoz. A koteka méretének és formájának megválasztása nem egyedi, hanem alkalmazkodik a kulturális csoport szokásaihoz. A lopótökre növekedésekor köveket függesztenek, így érik el a kívánt hosszt."
      Jó mi? :) Ha ránézünk a pasira, azonnal tudjuk, hogy melyik kulturális csoporthoz tatrozik. Itt nincs kec-mec. Mindenki nyíltan vállalja a hovatartozását. Itt csupán a kulturális csoportok szokásait kell ismerni, és azonnal tudjuk, hogy mire számíthatunk.Csalódás kizárva!

      ==========================================================

      A mindenhol jelen levő lopótök.

      Gondoltad volna, hogy nap mint nap találkozol a lopótök szimbólumával? Ugye nem?
      Pedig a vázák sokasága, a hegedű és a gitár, a kulacs, a kanál, a fakanál, a tál, mindegyik egy, egy  lopótök forma, egy szimbólum.



      Tudtad, hogy a világ minden táján megtalálható  a lopótök alakú gyerekjáték?  Ilyen még a babacsörgő is.

      Ezek a játékok, egy ősrégi gyermekeket védelmező varázslat mai változatai.
      Titokban, ártatlannak látszó játék formájában   igyekeztek a gyermekek egészségét megőrizni, fejlődésüket  elősegíteni.
       .




      A lopótökből régen és ma ezerféle dolgot készítenek. Edényeket, dísztárgyakat, kulacsokat, ékszereket, még felsorolni is nehéz, mennyi mindenre jó. A természetnek ez az egyik olyan ajándéka, amelyért hálás lehet az ember.A néphit nem véletlenül ruházta fel varázserővel.
      Az, ami ennyire hasznos, csak jó energiát sugározhat a környezetére.Ezért ha van kertünk, nem árt betelepíteni valamilyen lopótök fajtát. Ha kert híján erre nincs lehetőségünk, még akkor sem kell lemondani a lopótök által képviselt előnyös energiáról. Vásárolhatunk kiszárított dísztököt, amit kiakaszthatunk az ablakunkba, vagy kedvünkre válogathatunk a különböző tökből készült dísztárgyak, ékszerek között.


      Sok fiú/férfi  tesz a kulcstartójára, egy sárgarézből készült kis lopótököt, hogy elősegítsék a jószerencsét, és védelmet szerezzenek az ártó energiákkal szemben.

      Ezt a védelmet a lányok/nők is megszerezhetik, ha a fülükbe akasztanak egy ilyen csinos kis lopótök figurát. :)


      De ha valaki a tányérján szeretné látni a lopótök jelképet, arra is van mód.


      A lopótök alakú csirke, egy híres hagyományos étel, az  az ősi főváros Chang'an. specialitása.
      Könnyű az elkészítése.: A megtisztított csirkét, félig puhára pároljuk, lopótök alakúra formázzuk,  megsütjük, végül jó ízűen megesszük. :)




      ==========================================================

      A lopótök kínai legendája.



      Az egyik legenda a lopótök varázserejéről, Li Ti nevéhez fűződik.
      Li Ti egy kínai makacs és hirtelen természetű halhatatlan. Nagyvonalú és segítőkész, ha a  szegényeknek és a betegeknek, szükségük van rá..
      Egy speciális, vörös szalaggal átkötött aranytök palackban tartja gyógyító varázsitalát.. Ezzel a varázsitallal csökkenti az emberek szenvedését, gyógyítja a betegeket..
      Gyakran piszkos öregembernek, koldusnak ábrázolják.

      Li Ti-t a Tao törvényeire Lao-Ce tanította. Egyzer Li Ti a testét elhagyva, elment a szent Huashan hegyre.
      Fontos volt, hogy a hetedik napon okvetlen visszatérjen, mert különben a hátrahagyott testét elégetik .
       Kínai lopótök



      A hatodik napon Li Ti üzenetet kapott az egyik tanítványától, akinek az anyja meghalt. Ennek a tanítványnak   teljesítenie kell a gyermeki kötelességét, ami azt jelenti, hogy még azelőtt oda kell érnie, mielőtt az anyja testét elégetnék. Megkérte Li-t, hogy segítsen neki. Li Ti beleegyezett....

      Mire Li Ti, a hetedik napon visszaért, megdöbbenve látta, hogy a teste hamuvá égett. Akkor épen semmilyen más test nem volt ott, csak egy béna lábú koldusé, aki nemrég halt meg.
      Li nem akart a béna lábú koldus testében élni. Ekkor Lao-Ce megkérte Li-t, hogy fogadja el a sorsát, és adott Li-nek egy vasrudat, ami segített neki járni. Így aztán Li Ti járta a világot, és segítette a betegeket és a szegényeket. Néha megjelent a koldus öregember alakjában, de csak azért, hogy megleckéztesse a kegyetlen, kemény szívű embereket.


      Egy másik legenda szerint:  Fu-Yi és a Nu-Wo egy lopótökökből összetákolt csónakon utazva menekültek meg a földet elborító nagy árvíz elől. - később összeházasodtak és létrehozták a kínai nemzetséget.

      Ők lettek a  Yin és aYang, a női és a férfi energia kölcsönhatásnak a két ősi arca. Így lett a lopótök a termékenység jelképe is.
      Mert:
      - A lopótök sok magot termel. - Alakja két gömb, amely egyesül. Az egyik fele Yin a másik fele a Yang erőt képviseli.

          A taoistáknál az S vonal szimbolizálja az Univerzum kozmikus erejének az összegyűjtését (Valami ilyesmire gondoltak az amerikaiak is, mert nem véletlenül ez $ a dollár jele.)
            A régi Kínában, de még ma is egyes falusi helyeken a könnyű szülés érdekében egy papírból kivágott lopótök formát ragasztanak az ablakra.

            ==========================================================

            Megjegyzés.
            Néhány modern fengshui szakértő azt javasolja, hogy WC mellé akasszunk fel egy lopótököt, megállítani a vagyon elfolyását. :) Mekkora hülyeség!! Az ősi fengshui elvei szerint a fürdővíznek, és más szennyes lének semmi köze a vagyonhoz. Kivéve, ha azon a területen egy vagyonnal kapcsolatos hegy vagy víz csillag tartózkodik.
            Az ősi Kínában is fürödtek, mostak, akkor is ki kellett öntei a szennyes vizet. A különbség csak annyi, hogy abban az időkben nagyon pontosan meghatározták az ilyen tevékenységeknek a helyét.
            A mai világban, amikor nincs mód átalakítani a lakás helyiségeit, akkor a vagyont minden más olyan területen védjük és erősítjük, ahol csak lehet. DE kizárólag csak abban az esetben, ha nem mennek jól a dolgaink!!!
            Vagyont, egészséget, kapcsolatokat, de semmilyen törekvést  SOHA  NEM  erősítünk fürdőszobában és a WC-ben. Ezt a két helyiséget elég ha állandóan tisztán tartjuk, azzal már minden szükséges intézkedést megtettünk.

            Hasonló bejegyzések


            0 megjegyzés:

            Megjegyzés küldése