2012. augusztus 29., szerda


 Miyamoto Musashi (1584-1645) éltén keresztül mutatja be ez a sorozat, az akkori Japán életét, történelmét.
Musashi 1584-ben született Shinmen Takezo néven. Életének korai éveiről nincsenek pontos adatok, csak azok vannak, amiket Ő a könyveiben megemlített.
A későbbiekben is sok a találgatás. De ez nem változtat azon a tényen, hogy Japán szerte hírnevet szerzett magának, a különleges harctechnikájával, sorozatos győzelmeivel. Musashi a maga idejében, verhetetlen volt. Az országot járva a kihívást kereste. Kereste a legjobb kardforgatókat, hogy tudását, erejét összemérhesse velük.Idősebb korában iskolát alapított, ahol saját technikáját oktatta.
Halála előtt öt könyvet írt, amelyet útmutatónak szánt a későbbi nemzedékeknek.
Musashi életén keresztül megismerkedünk a japán emberek csodálatos egyéniségével, szenvedéseivel, a szerelem, a szeretet csodálatos hatalmával.

Első rész: Erős vagyok!

Mielőtt belekezdünk a Musashi életét ábrázoló sorozatba, muszáj egy kis történelmi kiegészítőt írnom, mert enélkül nem lehet a sorozatot teljes egészében megérteni.

Japánban több mint 200 éven át tartott a felemelkedő feudális földesurak (daimjok) közötti háborúskodás a hatalomért. Az ország népe káoszban, sanyargatva az adóktól, a kötelező hadviseléstől, folyamatosan a véres háborúk szörnyűségei között élt.

Oda Nobunaga ennek az állapotnak a megszüntetése miatt, elkezdte Japán újraegyesítését. meghódítva ezeknek a uradalmaknak egy részét. Utódja Tojotomi Hidejosi 1590-ben Tokugava lejaszu segítségével uralma alá vonta Japán utolsó körzetét, a keleti részt is.
A daimjok (földesurak, nagybírtokosok) szövetségének az élére állt és egy egységes nemzeti kormányt alkotott. 1590-re az egész országot a hatalmában tartotta, ezzel befejeződött Japán egyesítése.

Hidejosi hatalmát azonban, az 1592-93-as és 1597-98 közötti két sikertelen kóreai támadás meggyengítette. Ezáltal jelentősen gyengült támogatóinak a hatalma is. Egymás ellen fordultak a hadsereg vezetői és a hivatalnokok.

Tokugava kihasználta a kedvező alkalmat és felbérelt embereivel tovább szították, a már amúgy is elmérgesedett konfliktust.Tovább erősítette a Totojomi klán elleni gyűlöletet.
Totojomi Hidejosi 1598-ban meghalt. Fiát, aki az egyik ágyasától született, nem fogadták el örökösének, az alacsony származása miatt.
Ekkor újra fellángolt a két tábor között a gyűlölet. A két tábor döntö ütközetére, szekigahara mezején került sor.

A "szekigaharai csatában" 1600.okt.21-én  összecsaptak a nyugati és a keleti klánok. A csata a "keletiek " győzelmével ért véget, mivel a nyugati csapatból többen titkos paktumot kötöttek leyaszuval.
Az árulások által elért győzelemmel Tokugawa lejaszu kezébe került a hatalom.
Tokugawa lejasu újra osztotta a földeket, megjutalmazta azokat, akik segítették őt. Akik ellene harcoltak, azokat birtokaiktól megfosztotta. családjait elhurcoltatta.
1603-ban megalakította a Tokugawa sogunátust, a Tokugawa klán örökletes diktatúráját. Japánba 250 év béke következett. Ezt az időszakot nevezik "Edo kor"-nak.

Ezután a történelmi kitérő után jöjjenek a részletek a filmből. Ha letudod valahonnan tölteni, szívesen elküldöm, a saját fordításommal készült magyar feliratot..
Létezik egy másik magyar fordítás is, Itt találod.
A sorozat szekigaharai   csata utáni időszakban játszódik, az Edo-kor kialakulásának az első kb. 80 évét, öleli fel.

  • Name:武蔵                                                      
  • Name (romaji): Musashi
  • Genre: Taiga drama, historical
  • Episodes: 49A feliratot nem tudtam nagyobb betűkkel feltenni. (saját fordítás) Ez a klip egy részlet, én általam lett összevágva.

A feliratot nem égettem rá, ezért ha a YouTube-n  nézed meg ezt a videót, kattints oda, ahol azt a fehér téglalapot látod, akkor be fogja tölteni a feliratot.

A magyar felirat azért nincs szinkronban az angollal, mert az angol felirat időzítése csúszik, de majd rájössz magad is.


A sorozathoz létezik egy másik magyar fordítás is, Itt találod.

Miyamoto Musashit nem sokat törődött a külsejével. Nem érdekelték a külsőségek. Magányos harcos volt. Barátja csak egy, Honindem Matahachi volt, akivel gyermekkoruktól kezdve barátok voltak.  Egyetlen tanára, a későbbiekben pedig útmutatója, Takuana zen szerzetes volt.
Ebben a részben megismerjük a "szekigaharai csata" utáni időkben kialakult helyzetet..  Megismerjük a gazdátlan szamurájok (roninok) fosztogatásait, egymás elleni harcait, a megélhetésért, a mindennapi élelemért, a fedélért a fejük fölé.
Megismerjük azt az embert, aki egy életre való muníciót adott az akkor még lelkileg kétségekben élő Takezonak. Látni fogjuk a japán nők kiszolgáltatott helyzetét, mesterkedéseiket a túlélésért.

 Érdemes lenne megszerezni a filmet. Igaz 49 részből áll, nem egy rövid sorozat, de végig érdekes, és izgalmas.
Ha letudod valahonnan tölteni a filmet, szívesen elküldöm, a saját fordításommal készült magyar feliratot..
De létezik egy másik magyar fordítás is, próbáld ki.    Itt találod.  
.0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése